Albertosaurus scale with human
Dinosaurussen

Albertosaurus – de vleeseter uit Canada

De Albertosaurus sarcophagus werd voor het eerst gevonden in Canada, in de provinicie Alberta. Het was een soort Tyrannosauridae en leefde in het Late Krijt.

Albertosaurus by Nobu Tamura under Creative Commoms – Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

Een groepsjager

Dit 9 meter lange roofdier kon waarschijnlijk snelheden halen van 30 km/h.
Er wordt gedacht dat deze dieren in groepen leefden en met elkaar op jacht gingen.
Misschien jaagden ze wel als leeuwen, dat één de groep opjoeg en de anderen probeerden om de zieke prooidieren eruit te pakken. Zo konden ze bijvoorbeeld een Triceratops van achteren aanvallen zodat ze uit de buurt bleven van de drie gevaarlijke hoorns.

Size comparison of the Albertosaurus sarcophagus specimen ROM 807 by Slate Weasel under Creative Commens – CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication

Laat volwassen

Het lijkt erop dat de Albertosaurus pas laat volwassen werd. De meeste gevonden fossiele exemplaren waren rond de 14 jaar oud. Wetenschappers denken dat deze dinosaurus pas rond hun 14de of 16de seksueel actief werden, maar ook op deze leeftijd stierven.
Er wordt gedacht dat dit te maken heeft met het hogere energiegebruik, maar ook met alle risico’s die de voortplanting met zich meedroeg. Misschien gingen mannetjes Albertosaurussen wel op zoek naar een eigen kudde op deze leeftijd en daagden ze de kuddeleider uit met alle gevolgen van dien.

Er was ook een hoge jeugdsterfte, waardoor dus lang niet alle geboren jongen volwassen werden. Jonge Albertosaurussen hadden ook andere tanden, ze waren zo anders dat er eerst werd gedacht aan een andere soort.

Gebruikte bronnen:

Albertosaurus NL Wikipedia
(geraadpleegd 4 november 2020)
Albertosaurus ENG Wikipedia
(geraadpleegd 4 november 2020)
Dinosaur – Albertosaurus sarcophagus – The Australian Museum
(geraadpleegd 4 november 2020)
Albertosaurus – Natural History Museum England
(geraadpleegd 4 november 2020)

3 Comments